2015. november 24., kedd

Mai fő témánk a halál különböző formái: Katja Millay – Nyugalom tengere

Író: Katja Millay
Cím
: Nyugalom tengere
Eredeti cím
: The Sea of Tranquility

Kiadás éve
: 2014
Kiadó
: Könyvmolyképző

Fordító
: Komáromy Zsófi
Oldalszám: 496

A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.

Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.

Életemben nem olvastam még ilyen nyomasztó, de mégis vidám könyvet. A múltat beszennyező sötétség a szereplők jelenét is bemocskolja. A Josht körüllengő halál és a Nastya nyomorúsága akaratlanul is összehozza kettejüket, miközben Josh a saját búját félretéve megpróbál Nastya helyett is élni.


Nastya Kashnikov, a hajdan gyermek létére ismert zongorista csak a zenének élt, míg egy végzetes napon mindent elvettek tőle és most két lábon járó halottként tengeti mindennapjait. Önmagát némaságra ítélve jár kel a világban. Az ő nyomora miatt válik a történet egyszerre izgalmassá, hiszen a teljes kép csak a legutolsó oldalakon rajzolódik ki. Egyben jókat is szórakozunk azon, ahogy Drew-val húzzák egymás idegeit és pont nem érdekli mit gondolnak róla mások.

„ – Jó reggelt, Napsugár! – Kicseszett Josh Bennett. Mostanra biztos vagyok benne, hogy ha megtalálnám a születési anyakönyvi kivonatát, pontosan ez állna rajta.
Josh Bennett nem éppen egy egyszerű fickó. Még ha el is tekintünk attól,
hogy önmagát ostorozza a családjában történő halálesetek miatt és szemet hunyunk az alkalmi szeretője felett, még akkor sem éppen mindennapi ember. Ugyanakkor miközben Nastya helyett is él, elkezd felgyógyulni a lelki bánatból, így gyógyítja Nastyát is. Josh kis hobbija pont megfelelő ahhoz, hogy pótolja Nastya számára a zongorát, még ha nem is helyettesítheti azt.
(…) tuti, hogy feltűnt volna nekem egy olyan lány, aki élőhalott ribinek öltözve jár suliba.
Nekem nagyon tetszett a történet. Egy kötet, tehát nem valami hosszú, ugyanakkor letehetetlen olvasmány. Bátran fusson neki mindenki, akit megfogott a tartalma, vagy esetleg az értékelésem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése